Czarnogóra

Czarna perła Półwyspu Bałkańskiego

Kilometry piaszczystych plaż, urokliwe zatoczki, skaliste wysepki i majestatyczne góry, a wszystko na tle turkusowego morza. Ciekawa historia i niepowtarzalna bałkańska atmosfera powstała z mieszania różnych kultur, aromatyczna kuchnia bogata w dania z baraniny, desery z bakalii i lokalna rakija to smaki kraju słońca. Byron napisał kiedyś „Gdy rodziła się nasza planeta, zdarzyło się na wybrzeżu Montenegro najpiękniejsze spotkanie ziemi i morza” i to najlepszy opis tego wciąż jeszcze niezniszczonego masową turystyką miejsca. Wizytówką Czarnogóry jest otoczona wysokimi górami największa zatoka Adriatyku – słynna Boka Kotorska z ponad 100-kilometrową linią brzegową. Najczęściej fotografowane miejsce na wybrzeżu to Sveti Stefan – malutki półwysep z charakterystycznymi kamiennymi domami połączony z lądem wąską mierzeją – idealny plener na sesję zdjęciową.

Rosnąca moda na Czarnogórę sprawia, że dotyczące kiedyś Chorwacji powiedzenie „Przyjedź tu, zanim pojawią się tłumy”, teraz bardziej pasuje do Czarnej Perły Półwyspu Bałkańskiego. Do wizyty w Czarnogórze zachęca nie tylko wspaniała przyroda i możliwość jej podziwiania bez tłumów turystów, ale również przystępne ceny, znacznie korzystniejsze niż w pozostałych krajach rejonu Morza Śródziemnego.

Lotnisko docelowe: Tivat Airport

Czas przelotu Wrocław – Tivat: ok. 3 godz.

Terminy lotów: VI-IX

Tour operatorzy:

 

Opis i zdjęcie: B.P. Itaka


Drukuj stronę | Zobacz w postaci pliku PDF